Kapr :) aneb podrobnej postup
Postup
Připravit živého kapra před vlastní kuchyňskou úpravou – tedy jej zabít, vykuchat a naporcovat není úplně jednoduchý úkol. Aby vše probíhalo hladce, připravíme si paličku či obdobný předmět na omráčení, ostré nože, nádoby na ořez a vnitřnosti, větší prkénko a starou případně papírovou utěrku.
Usmrcení kapra
Kapra zabijeme tak, že jej omráčíme úderem do hlavy těsně nad očima a poté přerušíme žaberní oblouky (nadzvedneme skřele a přeřízneme nožem či přetrhneme prstem), aby vykrvácel. To je nejlepší a nejjednodušší způsob.
Zásadně kapra nebodáme do ocasu nebo neprořezáváme vespodu pod hlavou (je zde totiž žlučník a při jeho proříznutí znehodnotíme část rybích vnitřností, popřípadě i svalovou tkáň – pokud se nám již žlučník podařilo proříznout, znečištěné maso odřízneme a vyhodíme).
Správný postup usmrcení kapra si můžete prohlédnout na videu.